Blog

Zonnepanelen en teruglevering: hoe werkt dat precies?

De kans is groot dat je weet wat zonnepanelen zijn. Maar weet je ook hoe de teruglevering van energie precies werkt? We leggen het kort uit in onderstaand artikel.

Zo werkt de combinatie zonnepanelen en de teruglevering van energie aan het net

Met zonnepanelen wek je je eigen stroom op, en een deel van die stroom kan je terugleveren wanneer je een overschot hebt. Dat wordt teruggeleverd aan het net zodat anderen jouw overschot aan stroom kunnen gebruiken. Zo word je eigenlijk zelf energieleverancier én je krijgt er een vergoeding voor.

Terugleveren per type meter

Hoe het terugleveren werkt, hangt af van het type meter dat je hebt:

Analoge meter

Deze meter heeft een draaischijf, die loopt terug als je zelf levert. De teruglevering wordt meteen verrekend met jouw verbruik en de eindafrekening wordt opgemaakt aan de hand van de meterstanden.

Digitale meter

Wanneer je zonnepanelen plaatst, kom je automatisch op de lijst om een digitale meter te krijgen. De digitale meter registreert hoeveel stroom je verbruikt en houdt bij hoeveel je teruglevert. Deze teruggeleverde hoeveelheid wordt in mindering gebracht op je eindafrekening.

Slimme meter

De slimme meter houdt zélf bij hoeveel stroom je verbruikt en teruglevert. De teruggeleverde hoeveelheid wordt hier ook in mindering gebracht op je eindafrekening.

De 5 stappen van salderen

De teruglevering van energie aan het elektriciteitsnet gebeurt via een systeem dat bekendstaat als ‘salderen’. Het werkt volgens deze 5 stappen:

  1. Zonnepanelen produceren elektriciteit
    Overdag wekken je zonnepanelen elektriciteit op. Deze elektriciteit voorziet de elektrische apparaten in je huis van stroom.
  2. Overtollige energie wordt teruggevoerd naar het net
    Produceren je zonnepanelen meer elektriciteit dan je op dat moment verbruikt? Dan wordt de overschot aan elektriciteit teruggevoerd naar het elektriciteitsnet via je omvormer.
  3. Je elektriciteitsmeter draait achteruit
    Je elektriciteitsmeter houdt bij hoeveel elektriciteit je verbruikt en hoeveel je teruglevert aan het net. Wanneer je meer elektriciteit teruglevert dan verbruikt, draait je elektriciteitsmeter eigenlijk achteruit. Dit betekent dat je een soort van krediet opbouwt voor de teruggeleverde elektriciteit.
  4. Gebruik van opgebouwd krediet
    ’s Nachts of op bewolkte dagen, wanneer je zonnepanelen minder of geen elektriciteit produceren, kan je de opgebouwde kredieten gebruiken om elektriciteit van het net te halen zonder extra kosten.
  5. Salderen op jaarbasis
    In sommige gevallen wordt je elektriciteitsrekening aan het einde van het jaar berekend op basis van het saldo tussen de teruggeleverde en afgenomen elektriciteit. Heb je meer teruggeleverd dan gebruikt? Dan kan je geld terugkrijgen van je energieleverancier.

Vragen over hoe zonnepanelen en teruglevering precies werkt?

Zonnepanelen en de teruglevering van energie aan het net zijn een win-winsituatie. Je wekt schone energie op, verlaagt je elektriciteitsrekening en draagt bij aan een duurzamere toekomst. Het is een investering die niet alleen goed is voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Heb je hier nog vragen over? Contacteer ons gerust! Of vraag meteen een offerte aan voor zonnepanelen, dan weet je meteen wat je van het kostenplaatje mag verwachten.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze acties en geen informatie missen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

© 2024 - Kijzer | Privacy Policy | Cookie
Webdesign Webit